Jakthundar och Jakt
79. Mer om armbågs- och höftledsdysplasi, om en hund som ogillar andra hundar och annat

79. Mer om armbågs- och höftledsdysplasi, om en hund som ogillar andra hundar och annat

March 9, 2021

Kan man jaga med lapphund? Höft- och armbågsdysplasi (det kommer en mer utförlig film om detta inom kort), Griffon Fauve de Bretagne - för snabb för rådjur? Hund som gnyr/gnäller i tid och otid, hur aktiverar man en hund som är konvalescent pga fraktur, hur får man en ung gråjämte att sluta "jaga" bilar, hur ska man agera när den unga taxen vill jaga rådjur/hjort i koppel. Vad tycker vi om att taxar jagar vildsvin och älg? Tonsillproblematik - orsak, medicinering och andra åtgärder. En 6-årig wachtel som börjat göra utfall mot andra hundar.

67. Stöd Musikhjälpen! Och så litet frågor om hundar förstås.

67. Stöd Musikhjälpen! Och så litet frågor om hundar förstås.

December 15, 2020

Ett extra avsnitt med det primära syftet att få så många som möjligt av våra lyssnare (och andra) att stödja Musikhjälpen 2020. Men vi passar naturligtvis på att svara på några frågor också. Peter funderar litet på hur ställande hundars egenskaper påverkar älgarnas beteende när de jagas, vi pratar om svårläkta sår i exempelvis öronlappen, en ung basset som redan nu har - för sin ålder - långa drevtider - hur undviker man att det blir en riktig långdrivare? Vi pratar litet olika jakttaktik vid drevjakter, hur man jagar in en äldre hund (basset), hur prägla på älg och björn, hur tidigt bör man kastrera?

61.Taxar som slickar på “allt”, halt hund - när är det dags att besöka veterinär, skendräktighet mm

61.Taxar som slickar på “allt”, halt hund - när är det dags att besöka veterinär, skendräktighet mm

November 12, 2020

Lyssnartips om apporteringsträning, skogsträning - med eller utan koppel, tyskterrier som rullar sig i bajs, hur smittar trikiner, en ADB som har för korta drev och en annan som har för långa. Vår syn på att släppa i vargområden och vad gillar vi att jaga förutom vildsvin med ställande hund? En 9 månaders ADB som plötsligt jagar sämre, skendräktighet och livmodersinflammation, när ska man introducera en valp/unghund för vildsvin. Raser som jagar/ställer gris men inte går så långt, litet om avel och jaktprov med gråhund, litet om olika blandningar av wachtel och spets, laika som är rädd för getingar och drever som får diarré vid jakt. Slutligen när det är dags att släppa en drevervalp och val av ras om man vill ha en skalldrivande hund som även skäller ståndskall på gris. Och sist men inte minst - häng med till Patreon!

60. Arga galtar, omplaceringshundar, valpträning och korsning spets/wachtel. Som exempel.

60. Arga galtar, omplaceringshundar, valpträning och korsning spets/wachtel. Som exempel.

November 4, 2020

Arga galtar i  brunsttider, rehabträning efter höftledsskada, ställande hund som "räddningshund", vaccination mot kennelhosta - nödvändigt? En basset som "jagar" längs vägar och för sig själv, en pointer som söker/arbetar för långt bort, lapsk vallhund som jagar, blandras med dåliga sök, som springer på skott och som "stjäl" andras hundars drevdjur. Litet om epilepsi, om omplacerad gråhund som inte skäller och omplaceringar generellt. Blandras spets/wachtel - vad är syftet och hur jagar man in? En GP-valp - vad bör man lägga extra tid på i träningen och tips på bra aktiviteter. Och är det ok att ge rå vildsvinsfärs till hunden? 

59. Rekordlångt avsnitt om jakthundar och jakt

59. Rekordlångt avsnitt om jakthundar och jakt

October 28, 2020

Vi pratar litet vildsvinsjakt i tät terräng (vass, slåne etc), mera diskbråck på bl a taxar, knölar i huden, östlaika som fokuserar på ekorre, korsbandsskador, en del om älgjakt med jämthund, jaktprov, en hund som får kortare sök under dagen, luktar kastrerade hundar "förvirrande" för andra hundar mm

58. (kort extra avsnitt)

58. (kort extra avsnitt)

October 24, 2020

Ett litet extra avsnitt där vi pratar om egen jakt med eftersök. Men vi hinner också med frågor om val av spets, dålig återgång, ej jämte som dricker ovanligt mycket, en östlaika med dåligt ståndarbete och om man kan jaga med lapsk vallhund. 

57.  En massa prat om jakthundar helt enkelt

57. En massa prat om jakthundar helt enkelt

October 23, 2020

Träning inför viltspår, HD/ED-problem hos jämtar, slagsmål inom den "egna flocken", sneda ben på en basset, osäkra hundar (rumänsk import och stövarblandning), mera rasval, hur kan en tollare "locka fågel"? Dessutom en karelare som springer på vägar, en jämte med magomvridning, en gråhund som skäller i hundkåpan, en TJT som har svårt med spåret och en labbe med armbågsproblem. Plus en 10-månaders ADB som helt glömt lydnaden och misstänkt allergi hos en wachtel.

56. Träning av hundar med “långa ryggar”, hund som blivit “vaktigt”, hundilsken finnspets

56. Träning av hundar med “långa ryggar”, hund som blivit “vaktigt”, hundilsken finnspets

October 18, 2020

Dessutom en omogen 3-årig GP som även hoppar på besökare - vad göra? Orolig/stressad vid bilåkande, ADB som börjat kissa inne på nätterna, kan man undvika att en hund korsar järnvägsspår under jakt, en drever som "tappat skallet", hur mycket törs man träna en valp. Och dessutom en stövare som drar i kopplet, en blandras som byter från träningsspår till färska viltspår, skall man släppa en drever i vildsvinshägn, hur hårt skall man dra åt för att stoppa en blödning. En valp som blivit rädd för vatten, får en taxvalp hoppa upp i möbler eller gå i trappor, valpar som äter avföring och hund som blir lös i magen efter jakt.

55. Litet om vildsvinsskador, gråhund som jagar tamdjur och mera höftleder

55. Litet om vildsvinsskador, gråhund som jagar tamdjur och mera höftleder

October 14, 2020

Ett återkommande problem - sköra tassar/trampdynor. Kan hunden skilja mellan jakt och "jaktlek/andra lekar"? Avel på hundar med höftleder grad B - ok? Hur viktigt är det första fällda viltet för hundens prägling? Kastrerad hund - mer allergiframkallande för människor? Träna hunden att bli skarp och ta ner skadat vilt, en gråhund som jagar höns och andra tamdjur, en ung laika - när skall man släppa? Nu kommer vildsvinsskadorna, ett par exempel. Inkallning som fungerar i "nya" miljöer men ej på hemmaplan, för/nackdelar med att träna en unghund i älghägn och en husse med fyra (fem) olika hundar som jagar dåligt.

54. Många valpfrågor, GP som ställande hund, vaccinationer mm

54. Många valpfrågor, GP som ställande hund, vaccinationer mm

October 10, 2020

Litet mer om hundägaransvar, GP som kort, ställande hund, seninflammation, om att skola om en löshund till spårhund. En hel del valpfrågor (när börjar man spårträna, träna "nej", ensamhet, hur gör vi själva). En gråhund som är rädd för hundluckan, är protataförstoring ärftligt, hudutslag och en ung fllat coated som släpper dummyn. Och en fundering på om det är "tabu" med kastrering av jakthundar. Slutligen - en basset fauve som helt verkar ha tappat jaktlusten. Om någon frågar oss!

Podbean App

Play this podcast on Podbean App