Jakthundar och Jakt
52. “Svartsjuk” KLM, spelar typ av terräng roll vid injagning, passgång - vad beror det på? Osv

52. “Svartsjuk” KLM, spelar typ av terräng roll vid injagning, passgång - vad beror det på? Osv

September 26, 2020

Vad kan man ge som "fyller" magen på en hungrig hund utan att den blir tjock? Mer om åksjuka, kloklipp och bajsätande. Spelar det någon roll om man jagar in i tät vegetation eller mer öppna skogar? En munster som är "svartsjuk" på matte, en jämte som gnäller/skäller i upptaget, en annan som saknar självständighet och en annan hund som skäller på kor. Kan kastrering av den ena hunden förstöra relationen till andra hunden i familjen? Strikt hundägaransvar - vad innebär det? Prylar vi har med oss i skogen, kort om pejlar, vid vilken temperatur man kan jaga med hund. En dalmatiner som "jagar", är det farligt att hunden tuggar på/äter pinnar, en valp som bara bryr sig om matte och en "eftersöks" vorsteh som inte vill stanna kvar när den hittat dött vilt.

51. Bytesmedvetenhet (resursförsvar), åksjuka, inkallningsträning av valp m m

51. Bytesmedvetenhet (resursförsvar), åksjuka, inkallningsträning av valp m m

September 20, 2020

En beagle som jagar även när kan går på promenad, lämpliga raser för vildsvinsjakt, åksjuka hos hund, inkallningsträning av valp. Hjälper det med kastrering av en osäker pointer? Bytesmedvetenhet/resursförsvar - vad göra? En jämte som intresserar sig för hare och rådjur, en GP som markerar mot familjens barn, litet mer om kemisk kastrering och hur ofta man bör jaga med en unghund som skall igång.

50. En hel del om injagning, hanhund eller tik, aggressiv hamiltonstövare, med mera

50. En hel del om injagning, hanhund eller tik, aggressiv hamiltonstövare, med mera

September 16, 2020

Injagning av kortdrivare, stötande och ställande hund. Hur får man hunden att skälla på mårdhund? Jaktlust hos apportör, en aggressiv hamiltonstövare, en kopov med dålig jaktlust. Mer om tassproblem och en del om förstorad prostata. Hanhund eller tik  - spelar det någon roll när det gäller lydnad? Hur kan man dämpa hundens förväntningar, en stövare som "tappat" jakten från ett år till nästa. en KLM som "väljer bort/är rädd för" vissa vilt. Kort om foder/energitillskott och om en hälleforsare som kommit igång med jakten, men inte riktigt fått fart på ståndskallet. Och litet om oss.

49. Vattensvans, spårträning, “springälgar” - skjuta för unghunden eller inte. Och annat.

49. Vattensvans, spårträning, “springälgar” - skjuta för unghunden eller inte. Och annat.

September 9, 2020

Varför får hunden s k vattensvans och vad gör man? En 9-veckors valp som har fokus på annat än matte, blandras som är för het i spårlinan, injagning av ung GP - när? Tassproblem, en ADB-som jagar rådjur - även på koppelpromenader, utslag/infekterade sår, spårträning av valp, injagning av västlaika, en del om beagle som jakt- och familjehund. Pointer som markerar inte och en badgalen tyskterrier.

48. Jämte som jagar bilar, träna bort resursförsvar, apportör som “biter” i fågeln bl a

48. Jämte som jagar bilar, träna bort resursförsvar, apportör som “biter” i fågeln bl a

September 1, 2020

Det här avsnittet blev litet svajigt i ljudkvaliteten och dessutom fick Peter tag på en "knäpp-penna"... Vi ber om ursäkt för det, men vi lär oss - förhoppningsvis - av våra misstag.

Vi tar pratar i alla fall om en apportör som är hård i greppet, mögelallergi, hur man kan träna upp söket på en laika (och andra raser), en halt jämthund som kanske är "felmusklad", tillbehör - typ väst och sele - som signaler för hundens (en beagle) arbete. Vi pratar om värmetålighet, hur man kan träna bort resursförsvar (omplaceringshund), val mellan gråhund och laika, öst eller västlaika. Hur får man en laika att inte intressera sig för björn, en ung karelare som jagar sämre efter kastrering, för- och nackdelar med lydnads/antiskallhalsband, vad betyder alla förkortningar i hundarnas meritlistor. Och så de återkommande frågorna om hund som ej skäller på ståndet och söker för kort. Varför kan husse kalla in gråhunden när den står med älg men inte när han står med gris? Och hur ofta bör man utfordra hunden.

47. Vätskeersättning/fodertillskott - behövs det? Korrigering av valp, ståndarbete mm

47. Vätskeersättning/fodertillskott - behövs det? Korrigering av valp, ståndarbete mm

August 27, 2020

Liten fortsättning om jämten som jagar allt sämre och lämnar älgarna på ståndet. Hur bör man agera när första viltet skjuts för en ung wachtel? Kan alla hundar användas för jakt? Hur hårt kan man korrigera en valp som inte lyder och när kan man börja med ensamhetsträning? Det finns massor av produkter med energitillskott och vätskeersättning - behöver jag ge dessa till min hund? Dessutom litet om hyperdonti (för många tänder), frysa sperma/insemination, resursförsvar (drevervalp som inte vill släppa sitt ben), en 9-årig beagle som har obefintlig återgång och en jämte med autoimmun sjukdom.

46.Mer om fukteksem, försäsongsträning, jämte som “slutat” jaga älg, tonsiller mm

46.Mer om fukteksem, försäsongsträning, jämte som “slutat” jaga älg, tonsiller mm

August 16, 2020

I sommarvärmen pratar vi mer om s k hot spots (fukteksem), om en laika som ståndskäller på vissa andra hundar, inkallning av en fem månaders jämte och litet försäsongsträning inför älgjakt i Jämtland. Vi tar upp mer om inkallning - specifikt av ung drever och problem med knäskålar (patellaluxation) hos en tax. ayersk eller hannnoveransk viltspårhund som första hund - vad tycker vi? Tonsillproblem och KLM (kleiner munsterländer) för vildsvin och älg, den vuxna hundens första möte med valp och en jämte som jagar älg allt sämre behandlas också. 

45. Olikstora testiklar, tand (emalj) skador, basset till vildsvin? Bara litet av innehållet

45. Olikstora testiklar, tand (emalj) skador, basset till vildsvin? Bara litet av innehållet

August 9, 2020

Vi pratar om litet sjukdomar, såsom olikstora testiklar, skador på tänder (emalj), tvåkönade hundar (hermafroditer), skador på trampdynor och i huden. Dessutom en del om kastrationer (kemisk kontra kirurgisk) och valpfoder. Träningstips i form av inkallning, lagom promenadtempo, hund som "släpar" sig bakom mm. Dessutom mera rasval (basset som vildsvinshund?), en blandras som driver vildsvin med skall men är helt tyst när de står, en valp som "prioriterar" husse framför matte, när är det lämpligt att skaffa valp och litet kloklipp. Och så kort om dålig aptit, träning efter dräktighet/valpning och vad man bär tänka på när man jagar in en hund för rovvilt. 

44.”Korta” ställande hundar, injagning tax, olika rasval är en del av innehållet

44.”Korta” ställande hundar, injagning tax, olika rasval är en del av innehållet

August 2, 2020

Vad händer med kultingarna om vildsvinssuggan skjuts? Irländsk setter i björnmarker - risk? Tonsill- och armbågsproblem, välja en spets (ställande hund) som inte går så stort, en basset som skallar i spårlinan, träning av hundens självförtroende och vår åsikt om icke rådjursrena hundar i skogen innan oktober. Dessutom vår syn på Beagle, Kopov och cocker vs springer spaniel. En 10 månaders valp som bitit ett av familjens barn och en svampletande pudel som inte tar bakspåret hem hinns också med.

43. Mer om jakthundar och en del jakt helt enkelt

43. Mer om jakthundar och en del jakt helt enkelt

July 23, 2020

Para en GP (Gonzcy Polski) utan meriter på utställning eller jaktprov? Jämthund med olikstora testiklar. Basset Fauve eller Petit? Träna en tvåårig jämte - hur mycket/ofta? Klippa i pulpan - läkningstid? Hunden skäller/gnäller och vill hälsa på alla, vad göra? En Fauve som är lös i skallet, kan man träna bort detta? Vem tillfaller påkört vilt? Munster (KLM) eller jaktgolden, för och nackdelar? Tik eller hane, för och nackdelar? En wachtel som skall tränas in på vildsvin - hägnträning? Samma unga wachtel som har lagom långa drevtider. Finns det risk att de blir allt längre och hur kan man i så fall förhindra det? Dålig aptit emellanåt, vad göra? Tax som vildsvinshund? Injagning av 6-årig jämte som inte jagat på flera år. En Jack Russel som är osäker och morrar på andra hundar. Drever eller ADB (Alpenländische Dachsbracke)? Blandras jämte/wachtel - hur får jag den att bli en kortdrivare. Och litet valpträning.

Play this podcast on Podbean App